Idealnie wysprzątany dom, 12 wigilijnych potraw, makowiec i sernik - tak wygląda tradycyjne polskie Boże Narodzenie. Kultywowanie tradycji jest piękne, ale wymaga sporo pracy. Ten rok był pod wieloma względami trudny, dlatego zakończmy go w mistrzowskim stylu - bez stresu, nerwów i przedświątecznej gorączki. Za to w spokoju i z najbliższymi - takie święta wszystkim się należą.
Boże Narodzenie to ulubione święta Polaków. Jest wszystko, co tworzy magię - towarzystwo rodziny, pięknie ustrojona choinka, prezenty, smaki, na które czekamy cały rok i światełka, które rozświetlają zimny grudzień. I nawet brak śniegu tego nie popsuje. Żeby to wszystko przygotować potrzeba czasu, dlatego wyszarpujemy łapczywie z kalendarza, ile się da. Myjemy okna, szukamy prezentów, wreszcie gotujemy i pieczemy po nocach, bo na końcu czeka nagroda - piękne święta. A gdyby tak zwolnić, wcisnąć hamulec i odpuścić w imię spokoju i regeneracji sił? To nasza nieśmiała propozycja po długiej i wyczerpującej gonitwie, jaką był 2020 rok. Nie chcemy bojkotować świąt, bo to właśnie na nie czekamy, ale zachęcamy, by podejść do nich na luzie, także w kwestii długiej listy potraw. Dlatego wybierzmy prostsze wersje świątecznych potraw, które będą równie smaczne, jak te tradycyjne.
Punkt pierwszy: ryba
Ryba na stole wigilijnym musi być - śledź w śmietanie, ryba po grecku czy smażony karp. Tak mówi tradycja i tego się trzymajmy, proponujemy tylko małą modyfikację. Zamiast smażonego w głębokim oleju i pracochłonnego karpia albo tego w galarecie przygotujmy pieczoną rybę z tego, co mamy pod ręką. - Naszym sprzymierzeńcem w spokojnym świątecznym gotowaniu może być folia aluminiowa. Ryba pieczona w folii z przyprawami nie wymaga tak dużej uwagi, jak ta smażona, a jest równie pyszna - tłumaczy Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan i dodaje: Do takiej obróbki najlepiej nadaje się dorada lub pstrąg. W kwestii przypraw wiele zależy od indywidualnych gustów, ale dobrze sprawdzi się połączenie oliwy, czosnku, soli i gałązki świeżego tymianku. Co ważne, korzystając z folii aluminiowej musimy pamiętać, by nie używać dużej ilości soli ani cytrusów, bo mogą one wejść w reakcję chemiczną z aluminium. Cytryna dodana już po upieczeniu będzie zdecydowanie lepszym wyborem dla naszego zdrowia. Ryba będzie się świetnie prezentować w towarzystwie warzyw, które możemy upiec razem z nią w piekarniku - to rozwiązanie nie tylko smaczne, ale i oszczędzające czas, a przecież o to właśnie chodziło!
Punkt drugi: świąteczne pierniki
Zapachowi po otwarciu słoika z piernikami nic nie dorówna - mieszkanka korzennych przypraw idealnie łączy się ze słodyczą miodu, roznosząc się w każdy kąt domu. Nie wspominając o tych słodkich ozdobach z lukru. Jak takie pierniki zrobić? I tutaj jest problem - często do przygotowania tych słodkości podchodzimy z wielkim pietyzmem, co zajmuje czas i zabiera energię. Wiele osób planuje tę czynność z dużym wyprzedzeniem, bo pierniki potrzebują czasu, aby zmięknąć. Kolejną problematyczną kwestią jest przepis - w Internecie znajdziemy mnóstwo propozycji na te najlepsze, babcine i staropolskie pierniki według specjalnej receptury. Niestety często te najlepsze receptury są złożone, a liczba składników zajmuje całą stronę. Do tego lukrowanie - konia z rzędem temu, kto potrafi zrobić takie precyzyjne malunki...
- A gdyby tak potraktować robienie pierników jako zabawę, w którą włączą się wszyscy domownicy? Wybrać prosty, 5-składnikowy przepis z adnotacją, że na pewno się uda i zaopatrzyć się w pisaki z lukrem, które ułatwią ozdabianie? Takie podejście do świątecznych przygotowań z pewnością ucieszy całą rodzinę i sprawi, że „pierniczenie" będzie frajdą, a nie stresującym zadaniem. Jako marka produkująca artykuły gospodarstwa domowego stawiamy na proste, ale i skuteczne rozwiązania, które sprawdzą się także przy okazji organizacji świąt Bożego Narodzenia. W tym wypadku warto mieć pod ręką papier do pieczenia marki Paclan, który uchroni pierniki przed przywieraniem do blachy. Teraz tylko trzeba pilnować, żeby nie zjeść wszystkich przed świętami - komentuje Marta Krokowicz, związana z marką Paclan.
Punkt trzeci: uszka i pierogi
Uszka z grzybami oraz pierogi z kapustą to bożonarodzeniowa klasyka. Specjały wymagają kilku godzin pracy i wprawy w przygotowaniu ciasta oraz sprawności w lepieniu, dlatego odkładanie tego zadania na wigilijny poranek to kiepski pomysł. Co może pójść nie tak? W stresie i bieganinie - wszystko. Dlatego przygotujmy mączne specjały z dużym wyprzedzeniem, zapraszając do wspólnego lepienia mamę, babcię czy siostrę. To nietuzinkowy, ale całkiem dobry pomysł na wspólne spędzenie czasu. Przygotowane specjały wystarczy poporcjować i zapakować w woreczki na mrożonki - dobrze sprawdzą się woreczki na mrożonki marki Paclan z klipsami w dwóch pojemnościach - litr oraz trzy. Mając zamrożone pierogi i uszka można spokojniej czekać na Wigilię.
Święta w tradycyjnym wydaniu są piękne, ale te przeżywane na luzie i w radości z najbliższymi - także. Wykorzystajmy ten czas na odpoczynek, planszówki z domownikami czy wspólne oglądanie kultowego Kevina. Potrzebujemy tego świątecznego spokoju, jak nigdy dotąd.
![]() |
Powiat wrocławski - położony w województwa świętokrzyskiego, zajmuje powierzchnię 1116 km² i liczy 112 tys. mieszkańców, a jego siedzibą jest miasto Wrocław, które samo nie wchodzi w skład powiatu ponieważ jest miastem grodzkim i stanowi powiat samo w sobie. Powiat wrocławski został stworzony w 1999 roku. Gminy w powiecie to: Kąty Wrocławskie, Sobótka, Siechnice Czernica, Długołęka, Jordanów Śląski, Kobierzyce, Mietków, Żórawina. Do największych atrakcji zalicza się jedyny w Polsce Park Pokoju, kościół św. Michała Archanioła, oaza spokoju jaką jest Zalew w Jordanowie Śląskim, Zamek Topacz, wieża widokowa o wysokości 40 m w Kotowicach oraz największy zbiornik na Dolnym Śląsku – zalew Mietkowski.
|
Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola