Jest to wydarzenie mające na celu skupienie w jednym miejscu wielu kultur oraz kuchni. Różnorodność smaków i kształtów, nieoczywiste połączenia i zaskakujące doznania smakowe kuchni wschodu a także pyszna tradycyjna polska kuchnia to coś dla prawdziwych miłośników pierogów.
Na miejscu będzie można spróbować takich przysmaków jak: manty – tureckie pierogi, japońskie pierożki – gyoza, wietnamskie – hacao, gotowane na parze i nadziewane pikantną kapustą pekińską kimchi, gruzińskie pierogi – chinkali z pysznym farszem, czy czebureki. Nie zabraknie także polskich pierogów nadzianych przeróżnymi farszami.
Festiwal ma formę tętniącego życiem targu, przepełnionego kolorami i aromatami. Miejsca spotkań ze znajomymi i rodziną gdzie pysze jedzenie łączy ludzi a pasjonaci gotowania mają okazje zetknąć się z oryginalną kuchnią innych regionów świata. Można zaleźć tam zarówno orientalne dania niedostępne i nie popularne na co dzień jak i uwielbiane już klasyki kuchni świata, kończąc na domowych posiłkach kojarzących się ciepło z kuchnia babci.
To wszystko w IASE we Wrocławiu
sobota godz 12:00-20:00
niedziela godz 12:00-18:00
wstęp bezpłatny
Powiat wrocławski - położony w województwa świętokrzyskiego, zajmuje powierzchnię 1116 km² i liczy 112 tys. mieszkańców, a jego siedzibą jest miasto Wrocław, które samo nie wchodzi w skład powiatu ponieważ jest miastem grodzkim i stanowi powiat samo w sobie. Powiat wrocławski został stworzony w 1999 roku. Gminy w powiecie to: Kąty Wrocławskie, Sobótka, Siechnice Czernica, Długołęka, Jordanów Śląski, Kobierzyce, Mietków, Żórawina. Do największych atrakcji zalicza się jedyny w Polsce Park Pokoju, kościół św. Michała Archanioła, oaza spokoju jaką jest Zalew w Jordanowie Śląskim, Zamek Topacz, wieża widokowa o wysokości 40 m w Kotowicach oraz największy zbiornik na Dolnym Śląsku – zalew Mietkowski.
|
Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola