Belka
Wtorek, 14 Maja 2024   imieniny: Maciej, Bonifacy, Dobiesław
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

Polska Smakuje Jakością

Data publikacji: 2017-06-27, Data modyfikacji: 2017-06-27
A A AWydrukDrukuj  
 
Polska Smakuje Jakością

Unia Producentów i Przedsiębiorców Przemysłu Mięsnego w maju rozpoczęła kampanię edukacyjno – promocyjną finansowaną z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego pt. „Polska Smakuje Jakością”. Jej przedmiotem jest kulinarne mięso i wędliny wieprzowe wytworzone w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Działania oparte są na organizacji i realizacji road show po Polsce food trucka pod auspicjami QAFP. Food truck 3 czerwca zawitał do Wrocławia, by być częścią tegorocznej Europy na Widelcu.

Festiwal jedzenia we Wrocławiu rozrasta się w imponującym tempie, a w tym roku częścią całego wydarzenia była obecność food trucka kampanii Polska Smakuje Jakością. Wrocławianie byli pierwszymi, którzy mogli przekonać się o wyjątkowej jakości i doskonałym smaku potraw stworzonych na bazie mięsa i wędlin wytworzonych w systemie QAFP. Kucharze biorący udział w tegorocznej edycji Europy na Widelcu przygotowywali potrawy na bazie kulinarnego mięsa i wędlin certyfikowanych w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP.

Menu food truck’a stworzył Jerzy Sobieniak, znany kucharz i promotor zdrowej i opartej na sezonowości kuchni polskiej, pedagog sztuki kulinarnej, znany widzom takich programów, jak choćby „Pytanie Na Śniadanie”. Food truck’owa karta dań skomponowana została na bazie łopatki i schabu wieprzowego, klasycznych kiełbas, m.in. myśliwskiej, suchej krakowskiej oraz kaszanki i salcesonu, a wszystkie produkty sygnowane są znakiem QAFP. To doskonała propozycja polskiego street foodu.

Pierwszego dnia Europy na Widelcu Jerzy wystąpił z pokazem kulinarnym kampanii. Przygotowując sznycel saute z sosem maślanym z tymiankiem w białym winie, opowiadał o schabie wieprzowym i jego właściwościach. Wrocławianie dowiedzieli się jak rozpoznać dobre mięso wieprzowe, co można przyrządzić ze schabu środkowego czy karkowego lub łopatki, czy golonki, a także poznali pewne tajemnice, jak np. smażyć schab aby był soczysty. Jurek przygotował również stir- fry ze schabu odkarkowego w czosnkowo – miodowej marynacie z majerankiem, gdzie pokazał alternatywne sposoby smażenia, dające niewiarygodną soczystość mięsu wieprzowemu.

informator-lokalny.pl, Źródło artykułu: QAFP
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
 




Brak sond
 
Newsletter
Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
 
 
wrocławski

Powiat wrocławski - położony w województwa świętokrzyskiego, zajmuje powierzchnię 1116 km² i liczy 112 tys. mieszkańców, a jego siedzibą jest miasto Wrocław, które samo nie wchodzi w skład powiatu ponieważ jest miastem grodzkim i stanowi powiat samo w sobie. Powiat wrocławski został stworzony w 1999 roku. Gminy w powiecie to: Kąty Wrocławskie, Sobótka, Siechnice Czernica, Długołęka, Jordanów Śląski, Kobierzyce, Mietków, Żórawina.

Do największych atrakcji zalicza się jedyny w Polsce Park Pokoju, kościół św. Michała Archanioła, oaza spokoju jaką jest Zalew w Jordanowie Śląskim, Zamek Topacz, wieża widokowa o wysokości 40 m w Kotowicach oraz największy zbiornik na Dolnym Śląsku – zalew Mietkowski.

 

 

Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola